Managementul Riscului ISO 31000

Scopul trainingului:

Fiecare organizație, indiferent de tipul și mărimea sa, desfășoară o mulțime de activități care implică riscuri. Pentru gestionarea eficientă a acestor riscuri este necesar a se parcurge un proces bine structurat care presupune identificarea și analiza riscurilor precum și evaluarea lor în vederea tratării optime. Pe parcursul acestui process, organizațiile comunică și se consultă cu părțile interesate, monitorizând și verificând continuu riscurile și mijloacele de control. Tot acest proces este detaliat descris în standardul ISO 31000-2018, un standard internațional care furnizează principii și linii directoare generale referitoare la managementul riscului. Acest standard nu este specific unei industrii sau unui sector de activitate, putând fi utilizat de orice organizație, indiferent de specificul ei. Standardul ISO 31000-2018 nu urmărește să promoveze uniformizarea managementului riscului în cadrul organizațiilor, scopul său fiind armonizarea proceselor de management al riscului din standardele existente și viitoare. Este un standard care poate fi aplicat oricărui tip de risc, indiferent de natura sa, cu consecințe positive sau negative.
Prin lansarea noii versiuni a standardului ISO 9001, sunt evidențiate o serie de adaptări și schimbări cu impact direct asupra modului în care este privită zona de management a riscului.
Toate aceste aspect sunt prezentate și discutate pe durata acestui curs.

Obiective:

Intelegerea si cunoasterea conceptelor folosite in managementului riscurilor şi a modului in care acestea sunt utilizate în practică.
Intelegerea procesului de management al riscurilor si cunoasterea etapelor sale.
Cunoasterea principalelor tehnici utilizabile în managementul riscurilor.
Întelegerea aplicabilitatii tehnicilor prezentate

Tematici abordate:

Introducere în managementul riscurilor. Terminologie. Principii şi linii directoare.
Definirea și clasificări ale riscurilor
Proiectarea cadrului organizaţional pentru gestionarea riscului.
Procesul de management al riscului
Implementarea managementului riscului. Stabilirea contextului.
Identificarea riscului. Metode.
Analiza și estimarea riscului.
Tehnici de evaluare a riscurilor. Selectarea tehnicilor de evaluare a riscurilor
Impactul riscului. Criterii de impact. Tratarea riscului.
Succes şi greseli în implementarea sistemului de management al riscului.
Principalele modificari aduse de noua versiune a standardului ISO 9001.

Beneficii:

În urma absolvirii acestui curs, participanții vor acumula cunoștințe actualizate privind managementul riscului și vor întelege modul în care acestea pot fi aplicate în practică, în organizații în care își desfășoară activitatea. Pornind de la exemplele utilizate pe perioada cursului, ei vor fi în măsură să transfere cunosțințele acumlate în contextual concret al realității cu care se confruntă la locul de muncă.

Durata:

3 zile

Target Group:

Manageri și specialiști de la toate nivelurile și din toate domeniile, responsabili de procese, persoane care sunt interesate în managementul riscurilor, în organizaţii de orice mărime